Lasten iloksi, Varsinais-Suomen kirkkokierros 24 - 25.4.2011

Pääsiäinen oli mukavan myöhään tänä vuonna, ilmat olivat ihmeellisen kauniit, yöretkemme puitteet olivat mainiot. Sunnuntaina lähdimme varhain liikkeelle kohden Turkua. Aikomuksenamme oli käyttää lapsia leikkipuistoissa, kiertää paljon kirkkoja ja syödä välipaloja ja välillä pieniä jäätelöhetkiä.

Kirkkoja katsoimme Turussa, Raisiossa, Rymättylässä, Merimaskussa, Askaisissa, Mietoisissa, Lemussä, Vehmaalla, Lokalahdella, Uusikaupungissa, Pyhämaalla, Pyhärannassa. Turunlinnaan emme päässeet, pääsiäisen aikaan museot olivat kiinni.
Ensimmäiseksi saavuimme Kupittaan leikkipuistoon, jossa on paljon leikkimahdollisuuksia. Kupittaalla on paljon muutakin, jäähalli, jalkapallokenttä, ulkoilualue ja mm. Pyhän Henrikin lähde, jossa hän perimätiedon mukaan kastoi ihmisiä.

Kiviherrat Raisiossa kirkon ja kaupungitalon välissä takaa rauhan raisiolaisille.

Italian pataa söimme matkalla Rymättylään, luonnonkaunilla paikalla sillan kupeessa.

Varsinais-Suomen kirkot ovat pääosin harmaakivikirkkoja, toki myös puukirkkojakin löytyy. Rymättylän kirkon erikoisuuksia ovat paanutorni ja katon päätykolmioiden alaosassa olevat peräsin aiheiset puuleikkaukset.

Rymättylän kirkon vieressä välillä leikimme leikkipuistossa. Kirkkojakin jaksaa sietää, jopa hieman katsella, kunhan välillä pääsee leikkipuistoon.

Askaisten kirkon pihan hautausmaalla on Manneheimien sukuhauta. Hauta korostuu muiden hautojen rinnalla.

Mannerheimejä on haudattu paljon, marsalkka Mannerheim on kuitenkin haudattuna Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin.

Askaisissa sijaitsee Louhisaaren linna, joka oli ensiksi Flemingin suvun hallussa, myöhemmin Mannerheimin suvun hallussa. Kartano ajatui talousvaikeuksien vuoksi huonoon kuntoon. Mannerheimit joutuivat luopumaan kartanosta 1800 luvun loppupuolella. Suomen valtio osti 1961 pääasiassa Mannerehimin ratsastajapatsaan lahjoitusvaroilla, joita tuli enemmän kuin kustannukset olivat.

Mietoisten kirkon parkkipaikalla ilmeet ovat jo kovin kyllästyneen näköisiä. Lepoa jo odotellaan ja apsin parkkipaikkaa.

Auranlaakson apsi Turussa oli yöpaikkamme. Jokainen pääsi posliiniselle asioilleen ja yörauha oli näin taattu.

Kulkuke parkissa. Talven aikana ruoste on vallannut kovasti. Päätimme tyttöjen kanssa yhdessä kevään aikana tehdä sellaisen liimaa ja paikkaa remontin, sekä maalata alaosan pensseleillä ja teloilla, jotta saadaan kulkuke pysymään kasassa vielä kolme vuotta. Sitten auto on 15 vuoden iässä ja joutaakin poistoon.

Vehmaa tunnetaan kivestään, Vehmaan punainen. Tuskin on montaa hautausmaata Suomessa, jossa on näin paljon punaisia hautakiviä. Tosin toinen samanlainen iso louhos Taivassalon punaisen louhos Taivassalossa. Olen käynyt myös siellä kirkkoa katsomassa, mutta en muista hautausmaata.

Viola Vehmaan kirkon kellotapulin portailla.

Kyllä se on Vehmaa.

Lokalahdessa Jääkärit ovat saaneet komean muistomerkin.

Lokalahden kirkon pihalla kasteluvesiallas kiinnostaa lapsia paljon.

Uusikaupungin kirkon vieressä torilla, maallisen puolen pääsiäisaiheinen luutanäyttely.

Sofia testaa ankkurin vartta Uusikaupungissa.

Pyhämaalla on kaksi kirkkoa vierekkäin. Punainen puukirkko, nimeltään Uhrikirkko on rakennettu 1640 luvulla. Uusi harmaakivikirkko on rakennettu 1800 luvun alussa. Tämä kirkkomiljöö hautausmaineen on yksi kauneimpia Suomessa.

Lapset katsovat, mitä ohjelmaa seurakunta tarjoaa.

Pyhärannan kirkon pihalla päivällistetään. Kirkon vieressä, seurakuntatalon pihassa oli myös mainio leikkipuisto.

Kirkko on meren rannalla, meri oli vielä hieman jäässä. Täältä ajoimme Santtion ja Rauman kautta kotiin.
 

|
©2019 Kulkurin kujeet