Suomen Turku kulkurien mielessä 2-3.5.2009


Olemme varsin kokeneita ABC ihmisiä, kumma miten se tarttuu lapsiin tämä osuuskunta-aate. Abc on Violankin mielestä ainoa oikea pyähdys- ja yöpymispaikka. Ajoimme ensin illalla Turkuun, kiertelimme mm. Ruissalossa ja kävimme katsomassa Turun suviseurakenttää vuodelta 1975 Artukaisissa, nyt siinä sijaitsi mm. Turkuhalli. Ajoimme yöksi Paimion ABC:lle.

Turun linna. Hämmästyttävää, kuinka hyvässä kunnossa linna on. Sekin hämmästyttää, kuinka vähän Turku hyödyntää linnaansa, käyttömahdollisuudet olisivat laajat. Pitäisköhän Helsingin pakkolunastaa ja liittää Turku Helsinkiin, jospa sitten linnalle löytyisi lisäkäyttöä.

Linnan kuninkaan sali. Linnassahan vietettiin myös lyhyehkö aika aitoa hovielämää. Meidän lapset innostuivat ajatusleikkiin häiden pitämiseksi linnassa. Ilmoitin heti suostuvani ajatukseen, kunhan häiden aika koittaa. Linnan kirkko ja vieressä kuninkaan sali ja perässä muistaakseni kuningattaren sali. Hieno ajatus.

Linnan kirkossa matkaseurue yhteiskuvassa vastavalossa. Kirkko on kohtuullisen tilava, siellä ei ole jatkuvaa seurakunnallista toimintaa. Häitä ja joinakin juhlapyhinä pidetään messuja.

Linnan vessa on kaiketi poistettu käytöstä.


Kruununsa menettänyt Erik XIV oli vankeudessa Linnassa puolisonsa Kaarina Maununtyttären kanssa 1570 luvulla. Sofia ja Annika testaavat kuninkaallista tyrmää.

Viola valtaistuimella. Lapsille oli erikoisen mieluisaa sonnustautua kruunuihin ja muuhun rekvisiittaan lasten huoneessa.

Helsingin sanomissa oli juttu Menopaluu sivuilla 10 kohteesta Suomessa, jotka on nähtävä ennen kuolemaa. Yksi niistä oli tämä. Näkymä Vartiovuorelta keskiaikaisen Turun maisemiin. Suuresti huvittuneena katsoimme näköalaa ja olimme yksimielisiä siitä, että voisimme hyvin kuolla ilman tätäkin kokemusta. On tainnut olla turkulaiset asialla. Kyllä linna tai Luostarinmäki voittaa kevyesti tämän. Ja kohtuudella on sanottava, että varmasti Suomesta löytyy enemmän kuin kymmenen tärkeäpää näkymää ja kokemusta. Kaikesta huolimatta, me olemme nyt käyneet Vartiovuorella ja tietenkin suosittelemme sitä kaikille muillekin.

Luostarinmäki on kyllä hieno, täällä on mukava käydä.

22 avioliittovuoden jälkeen rakkautta se on tämäkin.

Päivän lopuksi ajoimme Nautelankoskelle Lietoon. Lounastimme siellä ennen paluumatkaa. Paluumatkalla poikkesimme vielä katsastamaan mm. Vaskion, Liedon ja Kiikalan kirkot.

 

Sivun alkuun

 

|
©2019 Kulkurin kujeet