Kulkurit jouten Rauman ympäristössä 2-3.5.2009
Entisessä Virttaan kunnassa, nykyisessä Alastarossa on Myllylähteen luontoalue, joka sijaitsee Harjualueella, josta saa alkunsa Säkylän Pyhäjärven vesivaranto. Siellä on monelaista aktiviteettia, joita osaa voi käyttää ilmaiseksi ja osaa voi vuokrata kohtuu hinnalla, on saunaa, mökkiä ja toimintalomaa. Turvekammissa menossa pyttipannun valmistus.

Kävimme myös Juvankoskella, tosin emme hyödyntäneet opastusta. Päätimme ajaa tietä pitkin, kun automme ei ole kovin maastokelpoinen.

Säkylän Pyhäjärven taikaa illassa. Kun tulimme järvelle, huomasimme ison putkityömaan, kysyimme eräältä mieheltä mitä täällä touhutaan. Hän kertoi Turkuun vedettävästä isosta vesijohdosta. Epälivät harjualueen veden laadun heikkenevän, kun Turku on luvannut pumpata vastaavan vesimäärän Harjuun Aurajoesta. Eiköhän harju suodata siitä hyvää vettä, eihän sadevesikään ole varsin terveellistä juotavaksi.

Molskahdus. Varmasti maailman kaikki lapset, jotka ovat olleet veden äärellä, ovat kokeilleet molskaduksia erilaisilla kivillä.

Yöpyminen Rauman ABC:llä, lapset eivät suostuneet yöpymään Pyhärannalla meren rannassa, koska ei ole posliinisia pönttöjä. Yö sujuu vanhaan malliin limittäin ja lomittain.


Vanhassa Raumassa Viola esittelee apinalle pihaa portin ali.

Ikkuna tutkimusta, todella paljon ikkunoita koristellaan erilaisin teemoin. Pulloteema

Pullolaiva teemaa.

Hollanikaslaiva teemaa.

Elpyminen käynnissä matkalla Pyhärannalta Pyhämaalle. Sofia kävi myös samalla uimassa meressä, muut eivät ottaneet edes takkia pois, sen verran viileää oli.

Pyhämaan kirkot ovat todella kauniilla paikalla meren rannassa. Pyhämaan seurakunta on todennäköisesti ollut olemassa jo varhaiskeskiajalla. Pyhämaan Uhrikirkko, vasemmalla punainen, on rakennetu vuosina 1647-52. Paikalla on mahdollisesti aikaisemminkin ollut jo kirkko. Uusi kirkko on rakennettu vuosina 1800-1804.

Ennen ei ollut sama, millaisesta talosta oli syntyjään. Hautaristiinkin piti laittaa maininta isontalon emännästä ja tietenkin hauta ei ole takakulmauksessa. Hautausmailta voi lukea paljon vanhasta yhteikunnasta ja sen kerroksista.

Retken viimeinen kohde oli Oripään kirkko, jonka parkkipaikalla lounastimme. Kävimme myös katsomassa tulevaa suviseurakenttää, hienolta näytti.

 

Sivun alkuun

 

|
©2019 Kulkurin kujeet