Hamina ympäristöineen kulkurien kohteena 16-17.5.2009
Hamina on hieno kaupunki ympyräkatuineen ja bastioonineen. Vielä hienompi tai paremminkin häikäisevä, jos se ei olisi useaan otteeseen palanut ja piste i:n päälle oli sodat. Viime sodissa tuhoutui lähes 200 rakennusta keskustan alueelta. Hamina on osin tehty rumaksi, mutta vielä on aistittavissa mennyt loistokkuus.


Viola ranskalaisten lahjoittaman tykin sarvissa. Näitä käytettiin ainakin jatkosodassa.

Haminassa oli samanaikaisesti iso koiratapahtuma. Tässä kaksi Jakke jäyhää tutkii tilannetta, hieman päät kääntyilivät, muuten jököttivät kuin patsaat.

Tervetuloa Sippolaan

Ja tämä on sitten Sippolan kirkko, ei kaivanne lisäselvityksiä. Kaikkihan tietävät tietenkin Sippolan kirkon.

Sippolassa on tietysti Sippolantie


Mitä olisi Sippola ilman kotiseutumuseota, ehdottoman kiinnostava paikka, onhan se täynnä Sippolan historiaa

Jottei kenellekään jäisi epäselväksi, miltä Sippolan kotiseutumuseo näyttää, niin tässä se näkyy.

Ja vielä kauempaa ja osoitehan on tietysti Sippolantie.

On myös olemassa Sippolan apteekki, varsin omavaraisia nämä Sippolalaiset

Sippolalaiset kantoivat myös raskaan taakan muiden lailla viime sodissa.

Myös Sippolan karjalaiset muistavat ja kunnioittavat omiaan.

Seurakunta on lakannut, nykyään Sippolalaiset kuuluvat Anjalankosken seurakuntaan. Silti ylväästi opasteessa lukee Sippolan seurakuntakoti. Sippolaisethan ovat vuoden 2009 alusta nyttemmin Kouvolalaisia. Niin ne ajat muuttuvat. Vuonna 1975 Anjala ja Sippola yhdistyivät Anjalankoskeksi ja nyt sitten Kouvola putsasi pöydän kokonaan.

Sippolan kirkon vieressä on tietysti seurakuntakoti ja sen pihalla hiekkalaatikko. Lapset valloittivat hiekkalaatikon tuntikausiksi. Ilmeisesti nämä hetket muistetaan parhaiten myöhemmin.

Sunnuntaina oli kaatuneiden muistopäivä.

Kuten muistamme Rudolf Klossner keitti Sippolassa tällä paikalla ulkoilmassa 1856 ensimmäisen satsin emmentaljuustoa Suomessa. Hän oli niin malttamaton, ettei jaksanut odottaa juustolan rakentamista sisätiloihin, vaan aloitti ulkosalla. Pata ja muistolaatta on alkuperäisellä paikalla. Mitähän Rudolfin elämään muuta sisältyi. Wikipedia kertoo hänen tulleen Sippolaan valmistamaan emmentalia kapteeni Alexander von Daehnin kutsumana, joka oli Sveitsin matkallaan ihastunut juustoon. Hän jäi Suomeen, koska googlettamalla löytyy jälkipolvea.

Juuston keittopaikka on museoitu, ei ole ihan pieni asia, Suomen ensimmäinen juusto keitettiin Sippolassa, Sippola heilutteli historian lehtiä.

Sippolan kirkon pihalla lounashetki. Itämainen pata tällä kertaa vuorossa. Autossa oli uusi jääkaappi, edellinen kesti viisi vuotta, tämä kesti tasan yhden päivän.

Paluumatkalla päätimme pistäytyä Munapirtissä, joka kuuluu Pyhtään kuntaan. Munapirtti on siitä erikoinen paikka, että sinne kun menee, ihmettelee suuresti, mitä me oikein täällä tehdään. Siellä ei yksinkertaisesti ollut mitään.

Matkan varrella oli sitäkin kauniimpaa. Paluumatkalla pysähdyimme kahvinkeittoon ja meren kivitykseen.

 

Sivun alkuun

 

|
©2019 Kulkurin kujeet