Hämeen härkäteillä 8-9.8.2009
Maakuntia ja kaupunkeja kiertäessämme olemme monesti todenneet sen tosiasian, josta jokaisella ihmisellä on oma näkemys. Mielestämme kansallisomaisuutemme suurelta osin seisoo tukevasti kirkkojen varassa. Paljon on muutakin, mutta kirkot vain sykähdyttävät. Lapsia ei aina innosta kirkot, kuitenkin tungemme heihin puoliväkisin kirkkotietoutta. Tuuloksen Pyhän Birgitan keskiaikainen kivikirkko, rakennettu todennäköisesti vuosina 1510-1540.
Matkalla seuraavaan kirkkoon voi katsella muuta sivistävää ja kulttuuria, tässä Luopioisten lähellä kivikasa pellolla.
Luopioisten upea puukirkko on tyypillinen ristikirkko vuodelta 1813. Kirkko oli maalaus- ja salaojaremontissa, kuvakulman onnistuin löytämään jossa ei juuri näy työn merkkejä.
Luopioisissa kävimme toisen kerran uimassa, ensimmäisen kerran kävimme lähellä Hämeenlinnaa ja illalla oli kolmas kerta Hattulassa.
Vaikka isän valmistama ruoka onnistui tekijän mielestä erinomaisesti, silti ilmeet ovat arvoitukselliset. Ruokalajina oli tällä kertaa Italian pata, kuinkas muutenkaan.
Aitoon kylän satamassa oli kuin pienoismalli vanhoista sisävesilaivoista, Satu nimeltään. Varsin romanttista olisi ajella tällaisella sisävesilllä.
Pälkäneen kirkko on tiilinen rsitikirkko, sen on suunnitellut C.L. Engel ja se rakennettiin 1836-1839. Paljon ehti Engelkin suunnittelemaan Suomessa. Parhaiten Engel tunnetaan Helsingin tuomiokirkon ja sen ympäristön suunnittelusta.
Hauhon keskiaikainen Harmaakivikirkko, rakennettu todennäköisesti 1500 luvun alussa. Etualalla oleva kellotapuli on puolestaan vuodelta 1784. Kirkossa oli alkamassa veteraaneille iltatilaisuus ja kuuntelimme kun erikoisella kokoopanolla kirkossa harjoiteltiin Havaksen "Testamenttia Pojalleni", hanurilla ja laulamalla. 
Valitettavasti Hauhon museo oli kiinni, lasten mielestä onneksi.
Hauhon Vanhatien varressa oli hienoja rakennuksia, tässä todennäköisesti hienoin ulkohuussi, jonka olen nähnyt.
Hauhon vanhalla tiellä äiti ja tyttäret kulkevat kohden näkötornia.
Vanhatiellä oli paljon pieniä sykähdyttäviä yksityiskohtia.
Hattulan kirkko takennettiin v. 1852-57. Uusgoottilaisen kirkon suunnitteli Ernst Berhard Lohrmann. Kirkko on tornillinen pitkäkirkko. Alttaritaulun on maalannut 1864 R.W. Ekman. Kirkko on korkeahkolla mäellä, sieltä saa vihityt hyvän alkuvauhdin avioliitolleen.
Hattulan Pyhän Ristin Kirkko on Hämeen vanhin kirkko. Kirkon rakennusvuosi on kiistanalainen, aikaisemmin pidettiin 1300 luvun alkua rakennusajankohtana, nyttemmin Markus Hiekkanen on ajoittanut rakennusajaksi 1472-1490. Kirkossa oleva saarnastuoli on vanhin säilynyt saarnastuoli 1550 vuodelta.
Alli ja Viola perehtyvät Hattulan hautausmaan hoidettuihin hautoihin ja ennen muuta hautojen kukkaistutuksiin.

 

 

Sivun alkuun

 

|
©2019 Kulkurin kujeet